Nuka World on Fallout 4:n tilinpäätös

(Tämä kirjoitus julkaistiin alkujaan Imagen saitilla olleessa Pikseliparatiisi-blogissani 7. 10. 2016.)

Fallout 4 -laajennus Nuka World sijoittuu virvoitusjuoma-aiheiseen huvipuistoon.
Fallout 4 -laajennus Nuka World sijoittuu virvoitusjuoma-aiheiseen huvipuistoon.

Fallout 4 on ristiriitainen peli. Se on mittava roolipeli, jonka tarina polveilee ympäri maailmanlopun jälkeistä Bostonia. Löytämisen riemu ja uudet ihmeelliset maisemat luovat pohjan illuusiolle elävästä ja monipuolisesta maailmasta.

Pelaajalle annetaan mahdollisuus rakentaa itse yhdyskuntia ja kasata pelin graafisista elementeistä haluamansa tyyppisiä rakennelmia. Se opettaa näkemään maailman kasana toistuvia, samanlaisia elementtejä. Vaivalla luotu paikan tuntu katoaa, kun tajuaa että jokainen kirkko on vain heikosti naamioitu kopio.

Tarina rönsyilee joka puolelle. Hahmoja on loputtomiin ja tapahtumia riittää. Päähenkilöstä on tehty luonteikkaampi kuin aiemmissa Fallouteissa. Samalla keskustelut ovat niin yksinkertaisia, että tuntuvat koomisilta:

“Vihaan sinua ja haluan murhata sinut!”

“Älä nyt viitsi…” (Tässä kohtaa käytetään karismaominaisuutta.)

“Rakastan sinua! Ota lempipyssyni!”

Toki keskustelu voi käydä tämän polun, mutta kolmessa repliikissä se tuntuu hätiköidyltä. Päähenkilön koherenssi hajoaa kun pelatessa seuraa mielenkiintoisimpia vaihtoehtoja. Siinä missä esimerkiksi Witcher 3 on yhtenäinen, kokonainen peli jossa on vahva maailman tuntu, on Fallout 4 ennemminkin huvipuisto jossa kokemuksen rajat ovat selkeästi ja karkeasti esillä.

Siksi onkin osuvaa, että pelin viimeinen laajennus Nuka World sijoittuu juurikin huvipuistoon. Tuntuu kuin se tahallaan pakottaisi kohtaamaan kaikki pelin heikkoudet ja pohtimaan mitä ne tarkoittavat.

Tarkkasilmäinen voi havaita Nuka-Colan visuaalisessa ilmeessä yhtymäkohtia todellisiin virvoitusjuomabrändeihin.
Tarkkasilmäinen voi havaita Nuka-Colan visuaalisessa ilmeessä yhtymäkohtia todellisiin virvoitusjuomabrändeihin.

Nuka-Cola on Falloutin maailman versio kokiksesta, radioaktiivinen kolajuoma. Laajennus sijoittuu Nuka-Cola-aiheiseen huvipuistoon, jonka kolafirma on rakentanut juhlistamaan omaa tuotettaan.

Suuryritysten brändinrakennukselle irvaileva huvipuisto on mainio miljöö pelille. Hirtehisiä yksityiskohtia on paljon. Vinkkinä, kun Fallout 3:sta tuttu Nuka-Cola-fani pyytää auttamaan arvoituksen ratkaisemisessa, se kannattaa tehdä vaikka tehtävä näyttääkin aluksi vähän tylsältä.

Huvipuisto on ryöstelijöiden hallussa, siis niiden samojen raidereiden joita peruspelin parissa on tapettu kohta sata tuntia. Nuka World antaa kaksi vaihtoehtoa: Raidereita vastaan voi taistella tai sitten voi ruveta niiden johtajaksi. Käytännössä valinta on kuitenkin illuusio, kuten usein tällaisissa peleissä. Kiinnostava sisältö löytyy rupeamalla pahisten johtajaksi. Jos niitä vastaan taistelee, laajennus jää tyngäksi.

Emopelissä päähenkilöstä tulee Bostonin asutusten sankari joka rakentaa yhteisöä ydintuhon raunioista. Mikäli Nuka Worldia pelaa niin, että tähtää rikkaimpaan pelisisältöön, päähenkilö päättääkin ruveta ryöstelemään ja sikailemaan. Hänestä tulee diktaattori joka ottaa minkä haluaa.

Näissä tilanteissa jokainen joutuu itse päättämään miten asian haluaa tulkita. Päähenkilön mielenmuutosta ei ole kirjoitettu peliin sisään, joten jos siihen haluaa lukea merkityksiä, ne täytyy rakentaa itse. Ehkä kyseessä on kyyninen kommentti siitä, kuinka johtajista tulee diktaattoreita ja ihmisten auttajista sortajia.

Virvoitusjuoma-aiheista monumentaaliarkkitehtuuria.
Virvoitusjuoma-aiheista monumentaaliarkkitehtuuria.

Pahisten johtajana täytyy löytää jengeille uusia tukikohtia ja asutuksia, joilta voi kiristää ruokaa ja resursseja. Se tapahtuu tietenkin kannibalisoimalla ne samat yhdyskunnat jotka on itse rakentanut aiemmin pelin aikana. Pelaajahahmon kannalta tarina menee niin, että ensin hän rakentaa asutuksen, kutsuu paikalle uudisasujia ja järkkää heille kaiken kuntoon. Sitten kun he ovat asettuneet, hän palaa ja sanoo että suksikaa vittuun, meitsin jäbät tulee tänne nyt.

Tuntuu kuin pelin tekijät olisivat kyllästyneet itsekin yhdyskuntien rakentamiseen ja päättäneet pystyttää niiden raunioille uudenlaisen systeemin.

Edellinen laajennus Far Harbor oli lisää samaa Fallout 4:sta mitä emopelikin on. Nuka World räjäyttää Fallout 4:n auki ja dekonstruoi sen puutteista omanlaisensa, omituisen mutta samalla mielenkiintoisen kokemuksen. Se on hyvä laajennus jonka jälkeen pelin puutteita on vaikea olla huomaamatta.

Varoituksen sana: Jos narratiivinen koherenssi kiinnostaa, tai Bostonin asukkaisiin tuli muodostettua emopelin aikana liian vahva emotionaalinen suhde, Nuka World saattaa herättää ristiriitaisia tunteita.

Fallout 4: Nuka World ilmestyi 30.8.2016. (PC, PS4, Xbox One)

Related Post