Selkäänpuukottajat

Selkäänpuukottajat on noin 5-10 pelikerran minikampanja jossa pelataan G.I. Joe -roolipelin introseikkailut ja kampanjakirja Operation: Cold Iron mutta niin, että hahmot eivät ole G.I. Joen lojaaleja sotilaita vaan katalia Cobran soluttautujia. Pelin kuluessa hahmot joutuvat taistelemaan Cobraa vastaan jotta vaikuttaisivat asianmukaisen uskottavilta. Samalla he kuitenkin myös vehkeilevät G.I. Joeta vastaan ja koettavat pedata itselleen parempaa asemaa Cobrassa.

Pelin pohjana on G.I. Joe -roolipeli jota pelataan kirjan mukaan.

Peli sijoittuu pitkälti Yhdysvaltoihin.

Tyyli

Selkäänpuukottajat on yhdistelmä sosiaalista roolipelaamista ja G.I. Joe -roolipelin tehtäväpainotteista, taktisempaa peliä. Vaikka pelissä voi olla vakaviakin teemoja, on se perusolemukseltaan kevyt, ehkä jopa humoristinen. Lelusarjaan pohjautuvaa roolipeliä saa halutessaan subvertoida lisäämällä uusia teemoja ja sisältöjä oman maun mukaan. Ei ole tarkoitus pelata lastenohjelmasuhtautumisella seksiin ja väkivaltaan.

G.I. Joe -roolipelissä on perusoletuksena että Yhdysvaltojen armeija on luonteeltaan sankarillinen. Pyrimme ohittamaan tämän näkökulman sitä kautta että hahmot ovat Cobra-agentteja.

Hahmot

Hahmot ovat Cobran jäseniä eli katalia selkäänpuukottajia ja pyrkyreitä joiden pääasiallinen motivaatio on oman edun tavoittelu. Hahmoporukka on kuitenkin jossain määrin lojaali toisilleen.

Kesto

5-10 pelin minikampanja.

Systeemi

G.I. Joe: The Roleplaying Game

Yleiset periaatteet

  • Peli tulee ottaa vakavasti ja siihen on syytä sitoutua.
  • Pelistä saa halutessaan erota.
  • Pelaajat ruokkivat itsensä mutta kaikille voi tuoda napostetavaa jakoon.
  • Pelin roiseimmista yksityiskohdista ei ole syytä huudella netissä ilman muiden suostumusta.

White Room: Honey & Gold

Supersankarit ovat kaikkien ihailemia julkkiksia jotka esiintyvät elokuvissa ja poseeraavat poliitikkojen ja poptähtien kanssa. Heistä tehdään leluja ja videopelejä ja heidän kasvonsa näkyvät kaikkialla.

Sankaroinnin ja ihmetekojen taustalla on avustajia ja imagokonsultteja ja Hollywood-supersankari elää hyvin erilaista elämää kuin naivi aatteeseensa uskova aloittelija.

Myös sinä olet tällainen aloittelija, nuori lupaus joka on päättänyt ruveta maailmankuuluksi supersankariksi tai superrikolliseksi. Mutta miten saavuttaa tämä päämäärä jos ei ole supervoimia? Silloin pitää tehdä omia salaisia järjestelyjä joita saattaa joutua vielä joskus katumaan.

Sinun tapauksessani uran auttoi liikkeelle erikoinen superrikollinen nimeltä Honeycomb. Hän asuu valtavassa lentävässä pyramidissa ja pitää juhlia joihin et ole koskaan päässyt.

Maailma

Parhaat vertailukohdat White Roomin maailmalle ovat tv-sarjat The Boys ja Gen V. Vaikka suhde julkisuuteen ja sankaruuteen on paikoin hirtehinen, ei sen tarvitse olla täysin kyyninen. Maailmassa on paljon supersankareita Marvel-elokuvien tyyliin, ja superrikollisia joita vastaan he taistelevat. Supervoimilla ei ole mitään yhtä selitystä vaan se vaihtelee sankarista toiseen.

Hahmo

Arkkityyppisessä kohtauksessa hahmo pääsee salaisiin, kulissien takana oleviin kuvioihin ja bileisiin. Hänellä pitää olla kunnianhimoa haluta mennä eteenpäin, halu kurkistaa verhon taakse ja päästä mukaan ja joustava moraali ja arvot jotta hän kykenee toimimaan uudessa ympäristössä.

Mekaniikat

Peli on freeform-tyylinen.

Vihan kukat

Vihan kukat on noin 5-10 pelikerran minikampanja jossa pelataan nuoria ihmissusia jotka haluavat kunniaa ja tunnustusta ihmissusiyhteisössä. Hahmot ovat kaduilla kasvaneita hylkiöitä joilla ei juuri ole muitakaan mahdollisuuksia elämässään kuin susilauma jonka he ovat yhdessä muodostaneet.

Pelin pohjana on Werewolf: The Apocalypsen viides laitos jota käytetään kirjan mukaan. Pyrkimyksenä on pelata hyvä peli kuitenkin kirjan systeemejä käyttäen.

Peli seuraa Werewolfin perusteemoja eli hahmot ovat radikalisoituneita jenginuoria pyhässä sodassa kaikkea ympäristöä rapauttavaa vastaan, henkiolennoista kapitalismiin.

Peli sijoittuu Yhdysvaltoihin johonkin sopivan räjähtäneeseen urbaaniin ympäristöön.

Tyyli

Vihan kukat on sosiaalisiin kohtauksiin, tilanteisiin ja suhteisiin sekä toimintaan painottuva kauhupeli. Vaikka pelin kuluessa nousee esiin moraalisia kysymyksiä, moraalinen tuskailu ei ole pelin keskiössä. Hahmot voivat murhata pahoina pitämiään ihmisiä ja sillä hyvä. Oikea ja väärä ovat yhteisöllisiä, ennemmin kuin yksilöllisiä kysymyksiä.

Hahmot

Hahmot ovat 16-20 vuotiaita katulapsia, susina syntyneitä ja maailmasta hämmentyneitä orpoja ja muita ylimääräisiä, maailman hylkäämiä henkilöitä. He ovat äskettäin tajunneet olevansa ihmissusia, muodostaneet lauman ja ottaneet paikan paikallisessa yhteisössä.

Kesto

5-10 pelin minikampanja.

Systeemi

Werewolfin vitoslaitos.

Yleiset periaatteet

  • Peli tulee ottaa vakavasti ja siihen on syytä sitoutua.
  • Pelistä saa halutessaan erota.
  • Pelaajat ruokkivat itsensä mutta kaikille voi tuoda napostetavaa jakoon.
  • Pelin roiseimmista yksityiskohdista ei ole syytä huudella netissä ilman muiden suostumusta,

Severine Vannier

Quote: If people want to cry about every little pain and ache, maybe they shouldn’t get themselves shot or stabbed!

Severine Vannier is a 32-year old medical doctor with a largely criminal clientele and few social graces beyond crass intimidation. Her career was sidetracked into the world of those who can’t really go to a legitimate hospital because of terrible bedside manner and even worse ability to professionally network. The unemployable have to employ themselves somehow.

Personality: Severine is curious and very bad at letting things go once she becomes interested. She’s not particularly interested in whether people she’s treating are suffering or not but does genuinely want to help people, in her own way. She has a self-image of herself as a sophisticated, cosmopolitan, cultured person only slightly hardened by years of dealing with criminal clientele, but in practice she comes across as a harder person than she intends to.

History: Severine’s father was a medical doctor as well and she grew up surrounded by all sorts of strange paraphernalia. She also absorbed the idea that through willpower, an individual can achieve anything she wants, which got her into trouble but also made her succeed where others failed.

Severine has a clinic of dubious legality in Paris. She makes enough money to travel when she feels like it, and likes to do so when she generates too much heat in her home town. She’s associated with the society of investigators because of her desire to have an intellectual community and because of her inability to adjust to more normal society.

Character sheet.

Elfhunter

Thayn velhovaltakunnassa kaikki joilla on rahaa ja valtaa haluavat oman haltian. Valitettavasti haltioiden hankkiminen on vaikeaa sillä niitä on maailmassa niin vähän. Siksi voimalliset velhot päättävät lähestyä asiaa proaktiivisesti ja luoda oman haltioiden hankkimiseen keskittyvän iskuryhmän. Se kootaan vangeista, gladiaattoreista, luotto-orjista ja muita jämähenkiköistä joita sattuu olemaan hollilla.

Elfhunter on peli hahmoista joiden tehtävänä on tavalla tai toisella kieroilla haltioita pahojen velhojen lemmikeiksi. Samalla hahmot voivat itse pohtia asemaansa maailmassa ja velhojen alaisuudessa. Ehkä siinäkin on parantamisen mahdollisuuksia?

Peli sijoittu omaan tulkintaani Forgotten Realms -fantasiamaailmasta, samaan joka on ollut myös minikampanjassa Sokeiden kuilu ja kampanjassa Musta saari. Siitä ei pelin alkaessa tarvitse tietää mitään. Kaikki selviää pelin kuluessa.

Tyyli

Elfhunter on sosiaalisiin kohtauksiin, tilanteisiin ja suhteisiin painottuva fantasiapeli. Kyseessä on ns. pahispeli eli hahmot eivät ole moraalisemmasta päästä ja pelissä nähdään kaikenlaista sikailua ja sekoilua.

Peli on pohjimmiltaan viihteellinen ja vaikka siinä voi esiintyä synkkiäkin teemoja, pelaajahahmojen osana ei ole ankea kärvistely. “Play to lose” on hahmojen pelaamisessa sikäli läsnä että hahmonsa voi laittaa tekemään kaikkea epäviisasta ja dorkaa eikä peli rankaise siitä ylenpalttisesti. Kaikki tiet vievät eteenpäin eikä paranoidille pelityylille ole tarvetta.

Peli toimii jos sen puitteissa pääsee tekemään kaikkea hauskaa ja räävitöntä.

Hahmot

Hahmot ovat lieroja ja kriminaaleja, mikä onkin välttämätöntä jos haluaa pärjätä Thayn velhovaltakunnassa. He tuntevat toisensa ja heidän keskinäisten suhteidensa on tarkoitus olla peruspositiivisia. Hahmot voivat siis olla mulkkuja mutta eivät toisiaan kohtaan. Yhdessä pärjää parhaiten epäreilussa maailmassa.

Peli ei edellytä että hahmot olisivat päteviä suorittajia vaan esimerkiksi tehtävään vahingossa päätynyt huithapeli on täysin validi konsepti. Olennaista on että hahmo on taipuvainen ottamaan kontaktia pelin maailmaan ja sivuhahmoihin, haluaa toteuttaa itseään hyvässä ja pahassa ja kykenee päätymään erikoisiin tilanteisiin.

Hahmot luodaan yhdessä valmiiden hahmoaihioiden pohjalta.

Kesto

Olen alustavasti kelannut one-shottia tai jos se toimii hyvin, minikampanjaa. Mutta katsotaan kuinka peli lähtee rullaamaan.

Systeemi

En ole vielä päättänyt. Mahdollisesti yksinkertaistettu Savage Worlds. Systeemistä ei tarvitse alussa tietää mitään.

Yleiset periaatteet

  • Peli tulee ottaa vakavasti ja siihen on syytä sitoutua.
  • Pelistä saa halutessaan erota.
  • Pelaajat ruokkivat itsensä mutta kaikille voi tuoda napostetavaa jakoon.
  • Pelin roiseimmista yksityiskohdista ei ole syytä huudella netissä ilman muiden suostumusta,

Natalia Zoom-tausta

White Room

Supersankarit ovat kaikkien ihailemia julkkiksia jotka esiintyvät elokuvissa ja poseeraavat poliitikkojen ja poptähtien kanssa. Heistä tehdään leluja ja videopelejä ja heidän kasvonsa näkyvät kaikkialla.

Maailman tärkein ja voimallisin supertiimi Apex on The Future World Corporationin omaisuutta. Tiimi tuottaa valtavia määriä rahaa kaupunkien kanssa tehtyjen avunantosopimusten, elokuvien ja brändäyksen myötä.

White Room on supersankaripeli mutta pelaajahahmot eivät ole supersankareita. He ovat Future World Corporationin työryhmä jonka tehtävänä on pitää Apex raiteillaan.

Tehtävä on haasteellinen koska kiiltävän ja puhtoisen ulkokuoren alla Apexin sankareilla on kaikilla omat ongelmansa. Eivätkä Future Worldin tiimin jäsenetkään ole mitään puhtoisia pulmusia: He ovat entisiä C-luokan supersankareita jotka rakentavat uraa muille epäonnistuttuaan omassaan.

Kampanja

White Room on roolipelikampanja jonka pituus on tällä hetkellä avoin. Kampanjan vetämisessä on taka-ajatuksena kehittää ideoita mahdollista julkaisua varten. Peli sisältää ns. aikuisia teemoja reippaalla otteella.

Hahmot

Hahmot ovat PR-ammattilaisia ja muita vastaavia joilla jokaisella on omat ongelmansa. Hahmot ovat erinomaisia työssään mutta kaikilla on reilulti syytä sekoilla. Kyseessä on siis dysfunktionaalisten ylisuorittajien työyhteisö. Kaikilla on omat kompleksinsa supersankariuden suhteen. Henkilökohtainen moraali on aina alisteista kapitalismin vaatimuksille ja pikkutunneilla syntyneille katkerille ajatuksille.

Tyyli

White Room on satiirinen peli jossa pääosassa on supersankareiden, PR:n ja politiikan maailmassa tapahtuva epämoraalinen ryvettyminen. Tyyli on sosiaalinen.

Systeemi

Pohdin vielä mitä pelimekaanisia ratkaisuja tämä varsinaisesti tarvitsee. Ei välttämättä paljoa.

Yleiset pelisäännöt

  • Peli tulee ottaa vakavasti ja siihen on syytä sitoutua.
  • Kampanjasta saa halutessaan erota.
  • Pelaajat ruokkivat itsensä mutta kaikille voi tuoda napostetavaa jakoon.

Natalian motivaatioita

Kokoan tässä hajanaisen joukon motivaatioita ja ideoita sen suhteen, mitä Natalian näkökulmasta voi tehdä:

  • Tuhota Drake. (Obviously.) Tämä on win-win koska Drake on paha ja samalla voi hyötyä.
  • Natalialla on Mantis-tausta ja siitä voi ammentaa. Natalia voi tietää jotain Mantiksen salaisuuksia, tukikohtia, suunnitelmia jne. joista on hyötyä myös meille. Historiasta huolimatta Natalia ei kuitenkaan vihaa Mantista samalla tavalla kuin Drakea. Ultimaalinen Mantis-kuvio on toki se missä pitää soluttautua mukaan Mantiksen meininkeihin tai muuten olla yhteistyössä.
  • Muu yhteistyö superpahissektorin kanssa. Miksi yrittää rakentaa jotain pelkästään yksin kun maailmassa on muitakin samanmielisiä? Superpahisbileet? Ashen Island?
  • Yksi mahdollinen kehityskulku voisi olla seuraava: 1. Omia operaatioita että tulee nimeä ja mainetta. 2. Kätyrinä etabloituneempien pahisten operaatioissa jotta tulee rahaa, kokemusta ja kontakteja. 3. Oma master plan.
  • Prameampi tukikohta. Tämä ei ole Natalian eka mielihalu, mutta jossain vaiheessa veri vetää varmasti kohti suurellisempia kuvioita.
  • Tahallinen julkisuushakuisuus. Natalian näkökulmasta hänen henkilökohtaiset tavoitteensa toteutuvat parhaiten jos toiminta on näyttävää ja julkista. Sen vuoksi operaation tekeminen jopa pelkästään huomion takia on mielekästä. Pyhän rakkauden ilosanomaa ei voi pysäyttää.

Helvetin suurlähetystö hahmonluonti

Never Sell Out

Never Sell Out on lyhyt pelitestikampanja jossa kokeilen mahdolliseen julkaisuun liittyviä ideoita. Samalla on tietenkin tarkoitus tehdä hyvä peli! Peli sijoittuu tyyliteltyyn nykymaailmaan jossa meno on piirun verran todellista kyberpunkimpaa. Urheilun ja viihteen maailmassa iso juttu on eräänlaiset henkiolennot joita laitetaan taistelemaan toisiaan vastaan sekä laittomissa katuotteluissa että isoilla areenoilla miljoonayleisöille.

Elevator pitch: Blade Runner meets Pokemon.

Never Sell Outin hahmot ovat nuoria ja nälkäisiä Berliinissä asuvia kuka mistäkin paikalle ilmestyneitä tyyppejä jotka löytävät omat henkiolentonsa (pelin kielellä Ystävät) ja alkavat menestyä tappeluttaessaan niitä.

(Tässä kohtaa mainittakoon että pelissä on erillisenä valintana olla problematisoimatta tätä ns. kukkotappeluasetelmaa. Voi olla että myöhemmissä iteraatioissa on toisin mutta tässä versiossa näin.)

Teemat ja pelityyli

Pelin teemat pyörivät menestyksen hinnan, periaatteista kiinni pitämisen ja vastaavien viihdealan ja urheilun tarinoiden vakioaiheiden ympärillä.

Pelityyli on sosiaalinen, pääosassa ei ole toiminta vaan hahmojen elämä, suhteet, ja kysymykset joita he joutuvat miettimään. Poikkeuksen tähän muodostavat Ystävien väliset ottelut joissa menestymisen tai epäonnistuminen ohjaa vahvasti muita tapahtumia.

Hahmot

Hahmot ovat parikymppisiä, marginalisoituja ihmisiä. Eivät siis menestyjiä tai hyvien perheiden kersoja. Hahmotyyppejä pohtiessa voi ajatella elokuvia musiikin tai urheilun maailmoista joissa altavastaajan asemassa oleva lahjakkuus alkaa menestyä.

Hahmot muodostavat tiiviin kaveriporukan joka on tottunut pitämään toisistaan huolta.

Maailma

Ystävien väliset turnaukset ovat pelin maailmassa valtava ilmiö jonka ympärillä on laaja spektri erilaisia yrityksiä, toimijoita, liigoja, areenoita, jne. Otteluita järjestetään laillisesti ja laittomasti, sponsoreilla ja ilman, jne. Lähtökohtaisesti jos jotain on olemassa urheilun maailmassa, se on myös osa turnausten maailmaa, tosin hitusen alakulttuurisemmalla estetiikalla.

Isoimpien liigojen ottelut ovat valtavia spektaakkeleita ja kykyjenetsijät etsivät tulevaisuuden lupauksia katuturnauksista.

Pelin kaari

Peli noudattaa urheiluelokuvista tuttua kaarta: Hahmot aloittavat kaduilta, rähjäisinä mutta lahjakkaina nuorina lupauksina joiden kyvyt saattavat viedä heidät aina huipulle asti. Matkan varrella joutuu pohtimaan periaatteitaan. Mihin tilaisuuksiin kannattaa tarttua ja mitkä hylätä?

Koska tämä on testi josta haluan iteroida uusia versioita, pyrkimykseni on pitää peli napakkana. Arvioitu kesto on noin 5-10 peliä.

Systeemi

Pelissä käytetään hyvin yksinkertaista kotikutoista systeemiä joka saattaa elää kampanjan aikana. Tässä se että kyseessä on testipeli näkyy eniten mutta toiveeni on ettei se liikaa häiritse peliä.

Säännöt

Suosin kampanjaa pyörittäessäni seuraavia sääntöjä:

  • Peli tulee ottaa vakavasti ja siihen on syytä sitoutua.
  • Kampanjasta saa halutessaan erota.
  • Pelaajat ruokkivat itsensä mutta kaikille voi tuoda napostetavaa jakoon.