Miksi Batmanin syntytarinaa kerrotaan aina uudelleen?

(Tämä kirjoitus julkaistiin alkujaan Imagen saitilla olleessa Pikseliparatiisi-blogissani 23. 8. 2016.)

3102947-bruce_selina_rooftop_1920x1080
Telltale Gamesin Batman-pelissä ollaan supersankarin uran alussa.

Telltale Gamesin uusi, osissa ilmestyvä Batman-peli sijoittuu hahmon uran alkuvaiheille. Tarinassa Bruce Wayne sai alkusysäyksen ruvetakseen Batmaniksi kun pikkurikollinen tappoi hänen vanhempansa hänen silmiensä edessä. Tapaus on käyty läpi sarjakuvissa, elokuvissa ja videopeleissä niin monta kertaa, että se on taatusti tuttu jokaiselle joka tietää hahmosta ylipäätään mitään.

Telltalen Batman-peli ei tyydy toistamaan supersankarin alkumyyttiä, vaan sijoittuu kokonaisuudessaan aikaan jolloin Batman on vasta aloittelemassa. Suurin osa tunnetuista pahiksista on Batmanille tuntemattomia, ja hän tapaa Catwomanin ja Pingviinin tarinan kuluessa ensimmäistä kertaa.

Tällaisia Batmanin alkuvuosille sijoittuvia tarinoita on julkaistu niin paljon, että niille on oma nimi. Niitä kutsutaan Year One -tarinoiksi, samalla idealla tehdyn erinomaisen sarjakuvan mukaan. Alkuvuosien tarinoissa on se etu, että niissä Batmanin maailma on yksinkertainen, ymmärrettävä. Sivuhahmoja on vielä rajallinen määrä, eikä lukijan, katsojan tai pelaajan tarvitse osata aiempia tarinoita ymmärtääkseen mitä tapahtuu.

Year One -tarinat palvelevat myös syvemmälle ulottuvaa tarkoitusta: Ne pitävät Batmanin hahmon kasassa lukemattomien oheistuotteidentarinoiden ja tulkintojen ristipaineessa.

Batmania on tehty aivan valtavan paljon. Sarjakuvia, elokuvia, tv-sarjoja, pelejä… Batmanin edesottamukset ovat työllistäneet tuhansia ihmisiä, jotka ovat kaikki rakentaneet hahmoa omalla tavallaan. Tämä asettaa Batman-käsikirjoittajalle melkoisen haasteen: Miten tehdä mielenkiintoinen Batman-tarina kun niitä on takana jo näin runsaasti?

Pelissä pääsee pitämään Bruce Waynen hahmossa lehdistötilaisuuden. Tämäkin on mahdollista videopelien maailmassa vuonna 2016!
Pelissä pääsee pitämään Bruce Waynen hahmossa lehdistötilaisuuden. Tämäkin on mahdollista videopelien maailmassa vuonna 2016!

Monilla muilla pitkän historian omaavilla popkulttuurihahmoilla on sama ongelma. Supersankarit kuten Superman tai X-Menit ovat nekin käyneet läpi pitkän litanian erilaisia versioita. Hahmojen tarinoiden edetessä yhä uudet käsikirjoittajat keksivät hahmojen elämiin uusia komplikaatioita, käänteitä ja ongelmia. Tarinan pitää pysyä liikkeessä jotta se olisi kiinnostavaa, eikä lukija jaksa vanhan toistoa.

Komplikaatioilla on kuitenkin seurauksensa. Tarinoiden kehittyessä hahmojen olemus alkaa hautautua historian alle. Erityisesti suurten supersankarikustantamojen Marvelin ja DC:n hahmot kärsivät usein tästä: Tunnetun sarjakuvahahmon seikkailuista on vaikea saada selvää ellei ole lukenut 300 edellistä numeroa.

Joskus tuntuu että tunnettu hahmo menee suorastaan rikki, niin että myöhempien käsikirjoittajien on vaikeaa tehdä sillä enää mitään järkevää. X-Menin piiristä voi katsoa esimerkkejä tästä lukemalla vaikkapa Psylocken tai Roguen historiaa.

Telltalen Batman aloittaa alusta jotta tarina olisi ymmärrettävä muillekin kuin Batman-veteraaneille. Samalla se toisintaa hahmoa yksinkertaisessa ja ikonisessa muodossa. Se esittelee klassisia pahiksia uudelleen. Perusasiat kuten Lepakkoluola ja Alfred käydään läpi. Näin se luo pohjaa taas uusille, omituisemmille Batman-tarinoille.

Käsikirjoittaja Grant Morrison on vastuussa monista omituisemman pään Batman-tarinoista.
Käsikirjoittaja Grant Morrison on vastuussa monista omituisemman pään Batman-tarinoista.

Mikäli on nähnyt viimeisimmät Batman-elokuvat ja lukenut viime vuosien sarjakuvia, Telltalen pelin Batman-tulkinta on suorastaan hillitty. Nykyään hahmo esitetään usein yli-inhimillisen pätevänä taktisena nerona joka ajattelee jokaista tilannetta kaikista näkökulmista. Tällöin Batman selviää aina kaikesta siksi, että on valmistautunut paremmin kuin kukaan muu. Superpätevä Batman on kuitenkin pidemmän päälle puiseva. Alterego Bruce Wayne jää näissä tarinoissa usein sivummalle, ja Batmanille täytyy keksiä yhä kaikkivoipaisempia vihollisia jotta tarinoissa olisi jännitettä. Ilmiö on ehkä äärimmillään Grant Morrisonin joitain vuosia sitten ilmestyneissä Batman Incorporated -tarinoissa.

Tähän verrattuna Telltalen Batman on epämuodikkaan inhimillinen. Bruce Wayne on paljon esillä, ja alun esittelykohtauksessa Batman nähdään rikollisten näkökulmasta. Kohtauksen pelaaminen tuntuu siltä kuin olisi joutunut aiempien Batman-pelien Arkham AsyluminCityn ja Knightin perusvihollisten kenkiin kun Batman napsii heitä yksitellen.

Paradoksaalisesti keskittymällä perusasioihin Telltale palauttaa Batmanin maan pinnalle, niin että pelissä on vaihteeksi kyse jostain muustakin kuin aikaisempiin tarinoihin viittaamisesta.

Batman: the Telltale Seriesin ensimmäinen osa ilmestyi 2.8. 2016. (Android, iOS, PC, Mac, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Related Post